spot_img

GP Μ Βρετανίας QP: Μαγική pole για τον Hamilton με διαφορά 0.044s

Ο Lewis Hamilton ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις κατατακτήριες δοκιμές για το GP της M Βρετανίας, καθώς επικράτησε έπειτα από μια μεγάλη μάχη.

Ο Βρετανός ήταν τρομερός στη τελευταία του προσπάθεια, είχε απίστευτο ρυθμό και όπως συνηθίζει στο Silverstone, έβγαλε το κάτι παραπάνω και πανηγύρισε την 6η του pole position στη συγκεκριμένη πίστα. Πλέον ο συνολικός του αριθμός έφτασε τις 67 και κατέχει το νέο ρεκόρ πίστας στο 1:25.892 και ήταν 0.044s μπροστά από τον Sebastian Vettel. O Γερμανός έδωσε μια εκπληκτική μάχη με τον αντίπαλό του, όμως παρέμεινε στην μόλις μία pole position που είχε πάρει το 2010. Αύριο όμως, οι δύο διεκδικητές του τίτλου θα εκκινήσουν από την πρώτη σειρά, με την μεταξύ τους μάχη να αναμένεται τεράστια και πάνω απ’όλα απρόβλεπτη. Ο Kimi Raikkonen ολοκλήρωσε στην 3η θέση και έμεινε μόλις 0.098s πίσω από τον Hamilton σε μια από τις πιο κλειστές μάχες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Ο Valtteri Bottas δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 3η θέση με έναν κακό τελευταίο γύρο, όμως ήταν μπροστά από τις δύο Red Bull που με τον Verstappen έμειναν 0.7s μακριά από την κορυφή, ενώ ο Ricciardo είχε πρόβλημα με το DRS. Οι δύο Haas έκλεισαν την τέταρτη σειρά, με τον Charles Leclerc και τον Esteban Ocon να κλείνουν τη 10άδα.

Άσχημες κατατακτήριες δοκιμές για την Renault, που έμεινε εκτός Q3, ο Fernando Alonso για την McLaren πήρε την καθιερωμένη 13η θέση, ενώ κάκιστη εμφάνιση για την Williams που έμεινε άδοξα εκτός 15άδας.

Q1

Έπειτα από το τρομακτικό του ατύχημα στο FP3, ήταν γνωστό πως ο Hartley δεν θα μπορούσε να πάρει μέρος στις κατατακτήριες. Ο teammate του ήταν το πρώτο μονοθέσιο που βρέθηκε στην πίστα, με την Toro Rosso να αντιμετωπίζει ένα εφιαλτικό τριήμερο στο Silverstone, όντας πίσω σε αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Ο Grosjean είχε γράψει τον ταχύτερο χρόνο με τον Gasly να ακολουθεί και τον Magnussen να έχει γράψει χρόνο. Και σε εκείνο το σημείο, βγήκε η κόκκινη σημαία. Ο Stroll στα φράνα για την στροφή 6, είδε τον πίω άξονα να κλειδώνει και να χάνει τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να κολλήσει στην αμμοπαγίδα. Όμως, δεν πέρασε αρκετή ώρα ώσπου να απομακρυνθεί το μονοθέσιο και η διαδικασία συνεχίστηκε με 14 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα να απομένουν.

Στην Ferrari χώρισαν τη στρατηγική είχαν βγάλει τον Raikkonen με την medium γόμα, ο οποίος έγραψε το 1:27.647, ενώ ο Vettel ήταν με την soft. Πριν όμως ο Γερμανός ολοκληρώσει τον γύρο του, είδε τον Sirotkin να έχει έξοδο και να του χαλάει τον χρόνο. Ο Raikkonen βελτίωσε στο 1:27.549, με τον Leclerc να ανεβαίνει στην 2η θέση, μπροστά από τον Ricciardo και τις δύο Force India.

O Hamilton ήταν επίσης με την medium γόμα και βρέθηκε στην 2η θέση όταν ο Vettel σημείωσε το 1:26.585 και ήταν 0.233s ταχύτερος του Βρετανού. Ο Bottas είχε γράψει τον 3ο χρόνο ενώ ο Verstappen είχε ξεπεράσει τον Raikkonen. Στην πρώτη 10άδα είχε ανέβει και ο Alonso με τον 9ο χρόνο, ενώ ο Grosjean τον έριξε στην 10η θέση όταν τον ξεπέρασε. Με δύο λεπτά να απομένουν, οι Sainz, Vandoorne και Sirotkin ήταν από αυτούς που συνέχιζαν στην επικίνδυνη ζώνη.

Στα τελευταία λεπτά είδαμε τα περισσότερα μονοθέσια να είναι στη πίστα ώστε να περάσουν στην επόμενη φάση. Ο Vandoorne έκνε έναν κάκιστο γύρο και έμεινε 17ος, ο Sirotkin δεν ήταν ανταγωνιστικός και έμενε μία θέση για πολλούς υποψήφιους.

Ο ένας μετά τον άλλο βελτίωνε τον χρόνο του, με τον Sainz να είναι τελικά αυτός που έμεινε έξω. Μάλιστα η διαφορά ήταν μικρότερη από μισό δευτερόλεπτο από τον 6ο μέχρι και τον 16ο.

Από το Q1 αποκλείστηκαν οι Sainz, Vandoorne, Sirotkin, Stroll & Hartley.

Q2

Οι δύο οδηγοί της Mercedes βγήκαν πρώτες στη πίστα, ώστε να γράψουν από νωρίς χρονομετρημένη προσπάθεια. Οι οδηγοί που θα περάσουν στο Q3, θα εκκινήσουν τον αγώνα με τη γόμα που έγραψαν τον ταχύτερο χρόνο τους στο Q2.

Το ρεκόρ πίστας έσπασε τρεις συνεχόμενες φορές, όταν οι Bottas, Vettel και Hamilton διαδοχικά πήραν τη πρωτοπορία. Ο Βρετανός όμως, έπρεπε να κάνει δεύτερο γύρο, καθώς στον πρώτο είχε μια έντονη στιγμή υπερστροφής. Το νέο ρεκόρ πίστας ήταν πλέον στο 1:26.256, ο Vettel ήταν, 0.116s πιο αργός και ο Bottas λίγο  πιο πίσω.

Στα τελευταία λεπτά, είδαμε και πάλι τους οδηγούς στη πίστα, για την τελευταί επίθεση ώστε να προκριθούν στο Q3. Η Mercedes έβγαλε τον Hamilton με νέο σετ της soft γομας.

Ο Ocon δεν βελτίωσε και έμεινε 10ος, ο Alοnso έμεινε έξω με τον 13ο χρόνο, με κανέναν να μην μπορεί να βελτιώσει τον χρόνο του. Αυτός που το έκανε ηταν ο Gasly και ήταν  ο μοναδικός που ανέβηκε θέση, αλλά έμεινε επίσης εκτός, ενώ ο Hamilton δεν έγραψε χρόνο.

Από το Q2 αποκλείστηκαν οι Hulkenberg, Perez, Alonso, Gasly & Ericsson.

Q3

To πράσινο φως για τη τελική μάχη της pole είχε ανάψει, με την αγωνία να κορυφώνεται. Mercedes και Ferrari ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους και θα μπορούσε ο καθένας να επικρατήσει.

Ο Raikkonen βγήκε πρώτος στη πίστα, με τις Mercedes να ακλουθούν με τον Hamilton μπροστά από τον Bottas κι έπειτα ήταν ο Vettel.

O Raikkonen έγραψε το 1:26.296 με τον Hamilton να διαλύει τον χρόνο αυτό με το 1:25.993, ο Bottas ήταν πιο αργός του, όμως ο Vettel είπε την τελευταία λέξη και με το 1:25.936 είχε το νέο ρεκόρ πίστας και την προσωρινή pole position. Οι δύο Red Bull ακολουθούσαν, με τον Verstappen να είναι και πάλι 0.4s ταχύτερος του Ricciardo αλλά πολύ πιο πίσω από τους τέσσερις πρώτους.

Όσο οι υπόλοιποι ήταν στα pit, οι δύο Haas ήταν στη πίστα, με τον Magnussen να γράφει τον 7ο χρόνο και τον Grosjean να είναι πίσω του και μόνο ο Leclerc δεν είχε κάνει χρονομετρημένη προσπάθεια.

Οι δύο Mercedes είχαν βγει στη πίστα πολύ νωρίτερα από τις δύο Ferrari.

O Hamilton ήταν εκείνος που ολοκλήρωσε πρώτος τον χρόνο του και έγραψε το 1:25.892 για να πάρει την 1η θέση και να γράψει νέο ρεκόρ πίστας. Ο Bottas ήταν πολύ πιο αργός, ενώ ο Vettel παρά το ταχύτερο τελευταίο κομμάτι δεν κατάφερε να βελτιώσει τον χρόνο του. Ο Raikkonen ήταν πολύ γρήγορος, βελτίωσε αλλά δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 3η θέση, 0.098s πίσω από τον Hamilton.

Οι δύο Red Bull έμειναν στις θέσεις  5 και 6, ενώ ο Leclerc έγραψε τον 9ο χρόνο, μπροστά από τον Ocon.

Αποτελέσματα QP

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles