spot_img

GP Πορτογαλίας QP: Pole o Bottas για 0.007s

O Valtteri Bottas ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Πορτογαλίας, παίρνοντας μια πολύ μεγάλη pole position.

O Φινλανδός μπήκε στο Q3 με έναν και μοναδικό στόχο, κάνοντας τη καλύτερη δουλειά από όλους. Σε μια άκρως παράξενη διαδικασία, έγραψε με την soft γόμα στον πρώτο του γύρο το 1:18.348 και πανηγύρισε την 17η pole position στη καριέρα του. Πίσω του για 0.007s έκλεισε ο Lewis Hamilton, o oποίος θα πρέπει να περιμένει ώστε να φτάσει τις 100 pole position στη καριέρα του. Αυτό είναι το πρώτο lockout της Mercedes στο 2021 και έρχεται στον τρίτο αγώνα. Πίσω τους βρέθηκε ο Max Verstappen, o oποίος θα είχε πάρει την pole εάν δεν είχε βγει εκτός ορίων πίστας στην έξοδο της Τ4. Ο Ολλανδός έκανε έναν κακό χρόνο στη συνέχεια, αλλά πήρε μια κρίσιμη 3η θέση.

Διαβάστε επίσης: GP Ισπανίας QP: Άπιαστος Quartararo στην Jerez

Πίσω του θα έχει την δεύτερη Red Bull του Sergio Perez, o οποίος έκανε μια πολύ καλή δουλειά για την ομάδα του. Ο Carlos Sainz ήταν ο best of the rest με την Ferrari, παίρνοντας την τρίτη σειρά για τον αυριανό αγώνα και μάλιστα είναι ο πρώτος που ξεκινά με την soft γόμα. Ο Esteban Ocon ήταν εντυπωσιακός με την Alpine και πήρε την 6η θέση στις κατατακτήριες σε μια πάρα πολύ καλή επίδοση. Ο Lando Norris δεν κατάφερε να πάρει το μέγιστο από το μονοθέσιο του μένοντας 7ος, αλλά μπροστά από τον Charles Leclerc με την Ferrari. Ο Pierre Gasly ακολούθησε, ενώ τη 10άδα έκλεισε ο Sebastian Vettel.

O ταχύτερος γύρος της ημέρας έγινε από τον Hamilton στο Q2, o οποίος μαζί με τον teammate του, τις δύο Red Bull και τον Leclerc θα ξεκινήσουν με την medium γόμα τον αγώνα.

Εξαιρετική απόδοση από τον George Russell στην 11η θέση της κατάταξης, για την Williams. Κακή απόδοση από τον Fernando Alonso, o oποίος έμεινε στην 13η θέση, ενώ από το Q1 αποκλείστηκαν οι Daniel Ricciardo και Lance Stroll.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με το Preview του GP Πορτογαλίας.

Q1

Αρκετά μονοθέσια βγήκαν στη πίστα για την πρώτη τους προσπάθεια. Ο άνεμος ήταν έντονος, με τους οδηγούς να κάνουν πάνω από έναν γύρο. Οι δύο McLaren ήταν με την medium γόμα στα πρώτα λεπτά της διαδικασίας.

Οι οδηγοί έκαναν τα πρώτα τους περάσματα, με αρκετούς να δυσκολεύονται ιδιαίτερα. Ο Bottas είχε τον ταχύτερο χρόνο, με τον γύρο του Hamilton να ακυρώνεται. Έξοδο είχαν οι Alonso και Perez στη πίστα, ενώ η εξέλιξη της πίστας ήταν εμφανής.

Με 5 λεπτά να απομένουν, στην ζώνη αποκλεισμού ήτνα οι Tsunoda, Latifi, Schumacher, Russell και Mazepin.

O Vettel έκανε έναν εντυπωσιακό χρόνο, ενώ ο Norris πήρε την 1η θέση με το 1:18.794. Οι δύο Alfa Romeo βελτίωσαν στις θέσεις 6 και 11. Ο Hamilton βγήκε και πάλι για να βελτιώσει στην 2η θέση, ενώ μπήκε στην 15άδα ο Russell. O Bottas έγραψε τον ταχύτερο γύρο, ενώ με τους χρόνους να βελτιώνονται, ήταν σε δύσκολη θέση ο Ricciardo. O Ocon ήταν εκτός 15άδας και με έναν πολύ καλό χρόνο έγραψε το 1:19.092 για την 4η θέση πετώντας εκτός από το Q1 την McLaren.

Από το Q1 αποκλείστηκαν οι Ricciardo, Stroll, Latifi, Schumacher και Mazepin.

Q2

Με το που άναψε το πράσινο φως, είδαμε αρκετά μονοθέσια να βγαίνουν στη πίστα. Μόνο οι δύο Alpha Tauri, Alpine, o Vettel και ο Norris είχαν την soft γόμα ελαστικών για τη πρώτη τους προσπάθεια.

Ο Verstappen ήταν στο 1:19.099, με τις Ferrari να τον ακολουθούν. Ο Bottas βελτίωσε κατά 0.6, όμως ο Hamilton ήταν απίστευτα γρήγορος, γράφοντας το 1:17.968. Ο Norris επίσης έκανε έναν εντυπωσιακό χρόνο στην 3η θέση. Ο Vettel έκανε έναν δυνατό χρόνο, ανάμεσα στις δύο Red Bull, όμως ο Ocon ήρθε για να άρει την 4η θέση. Ο Verstappen στη δεύτερη προσπάθεια του βελτίωσε, αλλά ήταν 0.687s από τον Hamilton. O Perez από τη μεριά του όμως δεν βελτίωσε.

Με 5 λεπτά να απομένουν, στη ζώνη αποκλεισμού ήταν οι Russell, Tsunoda, Sainz, Giovinazzi και Raikkonen.

O Sainz βελτίωσε στην 9η θέση στη soft, με τον Leclerc να μην μπορεί να κατεβάσει στην medium. O Vettel δεν κατάφερε να βελτιώσει με την soft γόμα, ενώ αρκετοί αναγκάστηκαν να βγουν με την soft. O Gasly βελτίωσε περνώντας τις δύο Ferrari, με τον Tsunoda να μένει 12ος. Ο Giovinazzi δεν πέρασε για 0.074s με τον Alonso να είναι μόλις 113ος. Ο Russell ήρθε την τελευταία στιγμή, αλλά δεν κατάφερε να περάσει στο Q3, μένοντας στην 11η θέση.

Δείτε το GP Μ. Βρετανίας της Κατηγορίας Pro για το Ελληνικό Πρωτάθλημα F1.

Q3

H ώρα για την μάχη της pole position είχε ξεκινήσει, με τους οδηγούς να βγαίνουν αμέσως. Αρκετοί οδηγοί θα έκαναν δύο γύρους προετοιμασίας των ελαστικών, με τον Verstappen να βγαίνει τελευταίος.

Ο Ολλανδός πήγε αμέσως για γρήγορο γύρο σημειώνοντας το 1:18.209 και μάλιστα με λάθος το οποίο οδήγησε στην ακύρωση του γύρου. Ο Bottas ανέβηκε στην 1η θέση με το 1:18.348, με τον Hamilton να είναι 0.007s μακριά του. Ο Perez ήταν μισό δευτερόλεπτο πιο αργός, με τον Sainz να είναι στην 4η θέση. Όλος περιέργως, ο χρόνος των Mercedes ήταν πιο αργός από του Q2.

H Mercedes έβγαλε τους οδηγούς της με την medium γόμα ελαστικών στη πίστα σε αντίθεση με όλες τις άλλες ομάδες. Για να πραγματοποιήσουν γύρο προθέρμανσης, βγήκαν αρκετά νωρίς.

Ο Verstappen όπως και προηγουμένως πήγε αμέσως για να κάνει γρήγορη προσπάθεια. Ο χρόνος του ήταν καλός μόλις για την 3η θέση, καθώς ήταν 0.398s πιο αργός από τον Bottas. O Sainz έμεινε στην 5η θέση, με τον Ocon στην 6η θέση. Κανένας μπροστά δεν βελτίωνε, με τον Bottas να είναι στην pole position και η Mercedes στο 1-2. Ο Norris δεν βελτίωσε, όπως επίσης οι Leclerc και Gasly.

  • Βρείτε μας στο facebook
  • Ακούστε όλες τις εκπομπές για την F1 στο κανάλι μας στο Youtube 

Αποτελέσματα QP GP Πορτογαλίας

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles