spot_img

Hamilton: «Θέλω να θυμούνται κυρίως τους αγώνες μου εκτός μονοθεσίου»

Ο Lewis Hamilton έκανε πολλές ενδιαφέρουσες δηλώσεις, στις οποίες εξέφρασε συναισθήματα αλλά και προβληματισμούς γύρω από την ισοφάριση του μυθικού ρεκόρ νικών του Michael Schumacher.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης μετά τον αγώνα στο Nurburgring, ο Βρετανός μοιράστηκε την χαρά του για το νέο του επίτευγμα, σε μια σεζόν όπου αξιοποίησε το πασίγνωστο αγωνιστικό του προφίλ ώστε να καταπολεμήσει τον ρατσισμό και να προωθήσει την ίση μεταχείριση.

Το να γράφεις τέτοια ιστορία είναι κάτι πολύ, πολύ δύσκολο για μένα προσωπικά. Μπορώ να μιλήσω μόνο από τη δική μου πλευρά, αλλά σίγουρα είναι κάτι που δύσκολα συνειδητοποιείς. Φυσικά, έχω δει οδηγούς που πρωταγωνιστούν σε άλλες μορφές αγώνων να γράφουν τη δική τους ιστορία. Πολλές από τις επιδόσεις τους έχουν καταρρίψει ρεκόρ πολλών θρυλικών μορφών του παρελθόντος.

Όπως και να έχει, είναι πολύ διαφορετικό να το βλέπεις ως θεατής από το να το ζεις εσύ ο ίδιος. Μπορώ να πω με σιγουριά πως δεν έχω τελειώσει ακόμη. Νιώθω ότι μπορώ να βελτιωθώ περισσότερο.

Ο Hamilton είχε ήδη έναν παγκόσμιο τίτλο και 21 νίκες στο ενεργητικό του όταν “μετακόμισε” στην Mercedes το 2013. Μέχρι εκείνη την περίοδο κατάφερε και είχε ήδη κερδίσει αγώνα/αγώνες σε κάθε του σεζόν. Οι επιδόσεις του, ωστόσο, εκτοξεύθηκαν κατακόρυφα από το σημείο που η Mercedes “πήρε τα σκήπτρα” στην F1 από το ξεκίνημα της υβριδικής εποχής.

Τώρα πλέον έχει σημειώσει άλλες 70 νίκες με τα “Ασημένια Βέλη”, βάζοντας και στατιστικά το όνομά του στη λίστα με τους καλύτερους όλων των εποχών, πλάι σε αυτό του Michael Schumacher.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 13 Οκτωβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Ήμουν ακόμη πολύ νέος και μάθαινα ακόμη πράγματα για τον εαυτό μου. Η επιλογή της Mercedes να επενδύσει σε εμένα όταν ήμουν ακόμη παιδί είναι κάτι που ακόμη χαίρομαι και με κάνει περήφανο. Το ίδιο έκανε αργότερα ο Ron Dennis, ο Norbert Haug και ο Dieter Zetsche, όταν με έφεραν στην F1 και τη McLaren. Δούλευα όσο πιο σκληρά μπορούσα ώστε να είναι σίγουρο πως δεν θα το μετανιώσουν.

Ερχόμενος στη Mercedes, δεν ξέρω ακριβώς το γιατί ή πώς, αλλά ένιωθα ότι έκανα τη σωστή επιλογή. Δεν είχα ιδέα πόσο θα χρειαζόταν ώστε να νικήσουμε, αλλά μου άρεσε η χημεία και η συνεργασία με τους ανθρώπους της ομάδας.

Η Mercedes απολαμβάνει μια μακρά περίοδο επιβλητικής κυριαρχίας στο σπορ τα τελευταία χρόνια. Η Ferrari, μέχρι και πέρυσι, ήταν η μόνη που έδειξε κάποια σποραδικά δείγματα αμφισβήτησής της. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει αρκετούς να αποδώσουν τεράστιο μερίδιο της επιτυχίας του Hamilton μόνο στη δυναμική του μονοθεσίου, κι όχι και στη δική του οδηγική προσέγγιση. Τόσο ο Βρετανός οδηγός, όσο και ο Toto Wolff, αρνήθηκαν κατηγορηματικά να υποστηρίξουν στο ελάχιστο τέτοιους ισχυρισμούς.

Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα, γιατί πολύ απλά όσοι κάνουν τέτοια σχόλια απλά δεν ξέρουν. Γενικά στη ζωή μπορούμε πολύ εύκολα να βγάλουμε μια λανθασμένη άποψη για κάποιον ή κάτι, πόσο μάλλον όταν δεν γνωρίζουμε όλα τα γεγονότα ή δεν έχουμε πλήρη επίγνωση του πώς είναι τα πράγματα για την άλλη πλευρά.

Όντας πλέον στην F1 για πολύ καιρό, θυμάμαι ακόμη που πολλοί μιλούσαν για τον Michael, όταν άλλαξε την Ferrari. Η αλήθεια είναι όμως πως τέτοιες αλλαγές δεν προέρχονται μόνο από ατομικές ενέργειες. Δεν άλλαξα μόνος μου τη Mercedes, ούτε ο Michael. Όσο κι αν τον σέβομαι ως αθλητή, άνθρωπο και θρύλο του σπορ, δεν τα έκανε όλα μόνος του. Υπάρχουν πολλοί που “ιδρώνουν τη φανέλα” και πίσω από τις κάμερες.

Οι συνεισφορά αυτών των ανθρώπων είναι ανυπολόγιστη. Οδηγοί όπως ο Michael ήταν και παραμένουν απλώς ο τελικός κρίκος της αλυσίδας. Συμβάλλουν καθοριστικά με την ευφυΐα τους αλλά, οι υπολογιστές είναι αυτοί που δείχνουν τι ακριβώς κάνει ένα μονοθέσιο τόσο καλό. Εμείς οι οδηγοί έχουμε ως “αποστολή” να το οδηγήσουμε.

Αυτό όμως που δεν μπορούν να κάνουν οι υπολογιστές είναι να ενισχύσουν. Η δουλειά μας, πέρα από το να οδηγούμε, είναι και να βοηθούμε την ομάδα μας να πάρει δυνάμεις για την επόμενη μέρα. Αν δεν το κάνουμε εμείς τα πράγματα είναι πιο δύσκολο να καλυτερέψουν.

Διαβάστε επίσης: Renault – «O Alonso είναι καρχαρίας»

Η ισοφάριση του ρεκόρ του Schumacher έμοιαζε κάτι αδιανόητο για τον Hamilton εδώ και πολύ καιρό. Ερωτήθηκε ουκ ολίγες φορές περί αυτού αλλά απέφευγε να κάνει σχόλια, μέχρι να έρθει η μέρα που τελικά θα τα κατάφερνε. Εξέφρασε ευγνωμοσύνη και απέδωσε πολλά εύσημα στους γονείς του, οι οποίοι έκαναν θυσίες για να τον υποστηρίξουν στα πρώτα στάδια της αγωνιστικής του καριέρας.

Κατά τη φετινή σεζόν, ο Hamilton έδρασε περισσότερο από ποτέ στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την προώθηση ίσης μεταχείρισης. Δήλωσε στο παρελθόν πως οι δράσεις αυτές σημαίνουν περισσότερα για εκείνον από το να ξεπεράσει απλά τις νίκες του Schumacher.

Θεωρείται προφανές πως το να έχεις τόσες νίκες είναι κάτι εξαιρετικό. Αλλά νομίζω πως τα πιο σημαντικά πράγματα είναι αυτά που κάνεις έξω από το μονοθέσιο. Εκεί είναι που μπορεί να υπάρξει η ουσιαστική διαφορά.

Ποτέ δεν ήθελα πραγματικά να μείνω στις μνήμες κανενός, εκτός από αυτές της οικογένειάς μου. Αλλά σίγουρα, με τις νίκες αυτές ευελπιστώ πως οι οπαδοί μου θα με θυμούνται. Φαντάζομαι όμως πως όλοι εσείς θα θέλατε να σας θυμούνται σαν έναν άνθρωπο που πραγματικά νοιαζόταν για τον κόσμο, και έπραττε με καλές προθέσεις.

Το να με θυμούνται ως τον καλύτερο στην ιστορία της F1 δεν με απασχολεί. Σέβομαι απόλυτα τους ήρωες οδηγούς του παρελθόντος και δεν νιώθω την ανάγκη να συγκριθώ με κανέναν τους, γιατί ο καθένας είναι διαφορετικός και μοναδικός.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Άιφελ.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles