spot_img

Η FIA κινεί τα νήματα για την προστασία των οδηγών

Έπειτα από το Grand Prix Κατάρ και τις δύσκολες στιγμές των οδηγών που κατέληξαν μέχρι και το νοσοκομείο, η FIA αποφάσισε να λάβει δράση.

Στο Grand Prix του Κατάρ είδαμε εικόνες που δεν έχουμε συνηθίσει στη σύγχρονη εποχή της Formula 1. Με τους οδηγούς της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού να είναι πια υπεραθλητές, η ακραία σωματική καταπόνηση αποτελεί σπάνιο φαινόμενο.

Ο εφιάλτης του Κατάρ

Ωστόσο στη μάχη του Λουσέιλ, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τα εφιαλτικά επίπεδα υγρασίας αλλά και την οδηγία σχετικά με τη χρήση των ελαστικών που μετέτρεψε τον αγώνα σε… γύρους κατατακτήριων δοκιμών δίχως ανάσα, ήταν παράγοντες που οδήγησαν τους πιλότους πέρα από τα όριά τους.

Κάποιοι έκαναν εμετό την ώρα του αγώνα, κάποιοι πήγαν στο ιατρικό κέντρο της πίστας μετά το τέλος του, άλλοι λιποθύμησαν, πολλοί δεν μπορούσαν να βγουν μόνοι τους από τα μονοθέσιά τους και είδαμε και περιπτώσεις όπως του Logan Sargeant που εγκατέλειψε επειδή απλά… δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream #126 για τη Formula 1 με την ανάλυση του Grand Prix Κατάρ.

Η αντίδραση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Μετά τον αγώνα και τις ασυνήθιστες σκηνές στο park ferme, το χώρο αναμονής πριν το βάθρο αλλά και τα paddock, υπήρξε έντονη κριτική προς τη Formula 1 και την FIA. Αυτή εστιάστηκε στην τάση του σπορ να αγωνίζεται σε περιοχές του πλανήτη όπου επικρατούν ακραίες συνθήκες κι αυτό στο βωμό των χρημάτων.

Καθώς το βάρος πέφτει περισσότερο στη Liberty Media, η FIA και ο Πρόεδρός της Mohammed Ben Sulayem, εξέδωσαν ανακοίνωση που περιλαμβάνει σειρά από δράσεις και προτάσεις, ώστε να μην επαναληφθούν όσα συνέβησαν στο Grand Prix του Κατάρ.

Καθώς αυτή «αγγίζει» ακόμα και το θέμα του αγωνιστικού προγράμματος, πρόκειται ξεκάθαρα για ένα ακόμα “επεισόδιο” στην ανοιχτή πλέον κόντρα που έχουν σε πολλά ζητήματα οι δύο πλευρές.

Η ανακοίνωση της FIA

«H FIA είδε με ανησυχία πως τα ακραία επίπεδα θερμοκρασιών και υγρασίας κατά τη διάρκεια του Grand Prix του Κατάρ, είχαν αντίκτυπο στην υγεία των οδηγών. Παρότι αθλητές υψηλού επιπέδου, δεν θα έπρεπε να καλούνται να αγωνιστούν υπό συνθήκες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους. Η ασφαλής χρήση των μονοθεσίων είναι πάντα ευθύνη των αγωνιζόμενων, ωστόσο όπως συμβαίνει με άλλα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια, όπως οι δομές των πιστών και οι κανόνες ασφαλείας, η FIA θα πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να οριοθετηθούν αποδεκτοί παράμετροι βάσει των οποίων θα διεξάγονται οι αγώνες.
Έτσι η FIA ξεκίνησε ανάλυση της κατάστασης στο Κατάρ, ώστε να παρέχει συστάσεις σε μελλοντικές περιπτώσεις ύπαρξης ακραίων καιρικών συνθηκών. Πρέπει να σημειωθεί πως παρότι το Grand Prix Κατάρ της επόμενης χρονιάς είναι προγραμματισμένο σε μεταγενέστερη ημερομηνία, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι χαμηλότερες, η FIA προτιμά να λάβει δράση ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη όσων συνέβησαν.
Στην επικείμενη συνάντηση της ιατρικής κομισιόν στο Παρίσι θα συζητηθεί μία σειρά από προτεινόμενα μέτρα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες προς τους οδηγούς, έρευνα για τροποποιήσεις στα μονοθέσια ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ροή αέρα εντός κόκπιτ και προτάσεις για αλλαγές στο καλεντάρι, ώστε αυτό να εναρμονιστεί -μεταξύ άλλων- με αποδεκτές καιρικές συνθήκες. Θα εξεταστούν και έρευνες από άλλους θεσμούς, όπως για παράδειγμα οι αγώνες cross-country που διεξάγονται σε ακραία κλίματα, για πιθανή εφαρμογή λύσεων και σε αγώνες πίστας. Η δέσμευση της FIA για πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στο τεχνικό, το ιατρικό και το τμήμα ασφαλείας υπό την ηγεσία του Προέδρου της FIA, θα διευκολύνει τη διαδικασία».

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord
Πηγή: Gazzetta.gr

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles