spot_img

Κινδυνεύουν με ποινή Hamilton και Verstappen

Οι Lewis Hamilton και Max Verstappen βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς κινδυνεύουν να δεχθούν σοβαρές ποινές από τους αγωνοδίκες του GP Βραζιλίας.

Οι δύο διεκδικητές του πρωταθλήματος, Max Verstappen και Lewis Hamilton, κλήθηκαν από τους αγωνοδίκες, για διαφορετικούς λόγους, καθώς παραβίασαν κάποιους από τους κανονισμούς στη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος, των κατατακτήριων δοκιμών.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, το μονοθέσιο του Lewis Hamilton δεν πέρασε τα προβλεπόμενα τεστ στους τεχνικούς ελέγχους και υπάρχει η πιθανότητα ν’ ακυρωθεί η επίδοση που τον έφερε στην πρώτη θέση.

Διαβάστε επίσης: Σαν Σήμερα στη Formula 1 Και το μηχανοκίνητο αθλητισμό

Ο απεσταλμένος τεχνικός της FIA, Jo Bauer, έλεγξε το μονοθέσιο του Lewis Hamilton κι επιβεβαίωσε το γεγονός πως η W12 του 7 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή παραβίασε την τεχνική ντιρεκτίβα που δίνεται στα μονοθέσια της Formula 1 αναφορικά με τη λειτουργία του συστήματος DRS. Το σύστημα αυτό επιτρέπει, σε συγκεκριμένα σημεία της πίστας, την πίσω αεροτομή να “ανοίγει” και να δίνει περισσότερη ώθηση στο μονοθέσιο. Οι τεχνικοί κανονισμοί υποδεικνύουν πως το κομμάτι της πίσω αεροτομής επιτρέπεται να μετατοπίζεται προσωρινά σε μία απόσταση όχι μεγαλύτερη των 85 χιλιοστών. Ο Jo Bauer ισχυρίζεται πως το όριο αυτό παραβιάστηκε από τη Mercedes του Lewis Hamilton.

Το ψηλότερο στοιχείο της πίσω αεροτομής και η θέση του ελέγχθηκε στο μονοθέσιο με αριθμό 44 για συμφωνία με το άρθρο 3.6.3 των τεχνικών κανονισμών της Formula 1 για το 2021. Η απαραίτητη προϋπόθεση για την ελάχιστη απόσταση ικανοποιήθηκε. Όμως, η απαραίτητη προϋπόθεση για τη μέγιστη απόσταση των 85 χιλιοστών, όταν ενεργοποιείται το σύστημα DRS και ελέγχεται για συμφωνία με το TD/011-19 (παράγραφος των σχετικών τεχνικών κανονισμών), δεν ικανοποιήθηκε.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Μεξικού.

Ο Jo Bauer ανέφερε το περιστατικό στους αγωνοδίκες. Αν η παράβαση επικυρωθεί από τη μεριά τους, έχουμε να κάνουμε με τεχνική παραβίαση κανονισμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του οδηγού από τα αποτελέσματα της διαδικασίας των κατατακτήριων δοκιμών και, κατά συνέπεια, την εκκίνησή του από την τελευταία θέση της σειράς εκκίνησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ποινή θα εφαρμοστεί στον Lewis Hamilton στο Sprint Qualifying του GP Βραζιλίας, με τον Βρετανό να διεκδικεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από την τελευταία θέση στη σειρά εκκίνησης της διαδικασίας.

Από τους αγωνοδίκες κλήθηκε εκπρόσωπος της Mercedes για συνάντηση μαζί τους στις 7:15 μμ τοπική ώρα (1:15 πμ ξημερώματα Σαββάτου Ελλάδος). Δεν πάρθηκε, όμως, κάποια απόφαση, με τους αγωνοδίκες να θέλουν να εξετάσουν κι άλλα στοιχεία το πρωί του Σαββάτου (μεσημέρι Σαββάτου σε ώρες Ελλάδος).

Από την άλλη μεριά, o Max Verstappen εμπλέκεται και αυτός στη συγκεκριμένη υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα, ο Ολλανδός ερευνάται για παραβίαση των κανονισμών parc ferme για τα μονοθέσια, μετά το τέλος μιας διαδικασίας. Πλάνα από ερασιτεχνικό βίντεο δείχνουν τον Verstappen, αφού βγήκε από τη δική του RB16B, να εξετάζει την πίσω πτέρυγα του μονοθεσίου του. Ο οδηγός της Red Bull, έπειτα, πήγε στο μονοθέσιο του Lewis Hamilton και φαίνεται ν’ αγγίζει το κάτω μέρος της πίσω πτέρυγας της W12 του Βρετανού σε δύο σημεία.

Το καθεστώς parc ferme για τα μονοθέσια ξεκινάει με την έναρξη των κατατακτήριων δοκιμών. Εφόσον στο GP Βραζιλίας υπάρχει το format του sprint qualifying, το καθεστώς αυτό “μετακινείται” μία ημέρα νωρίτερα. Σύμφωνα με το άρθρο 2.5.1. του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα (International Sporting Code), το οποίο και καθορίζει τους κανονισμούς σχετικά με το καθεστώς parc ferme:

Με το καθεστώς parc ferme σε ισχύ, μόνο οι προκαθορισμένοι αξιωματούχοι μπορούν να εισέλθουν στο χώρο των μονοθεσίων. Καμία λειτουργία, έλεγχος, ρύθμιση ή επισκευή δεν επιτρέπεται εκτός εάν εγκρίνεται από τους προαναφερθέντες αξιωματούχους ή από τους κανονισμούς που ισχύουν εκείνη τη στιγμή.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Ο Max Verstappen, μαζί μ’ έναν εκπρόσωπο της Red Bull, πρόκειται να συναντηθούν με τους αγωνοδίκες στις 9:30 πμ τοπική ώρα (2:30 μμ ώρα Ελλάδος).  

Δείτε το GP Βραζιλίας για το Ελληνικό eSports Πρωτάθλημα F1.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles