spot_img

Πώς θα λειτουργήσουν οι αγώνες Sprint Qualifying στην F1;

Η νέα διαδικασία που αναμένεται να εισάγει η F1 στα αγωνιστικά τριήμερα φέτος προκειμένου να δοκιμαστεί, θα ονομάζεται “Sprint Qualifying”.

Το όνομα αυτό προτιμάται, καθώς ξεχωρίζει με σαφήνεια τον επιπλέον αγώνα από το Grand Prix, τον κύριο αγώνα. Επιπλέον, κάνει πιο απλή την αλλαγή των κανονισμών που πρέπει να γίνει. Καθώς ο όρος “race” που χρησιμοποιείται αναφέρεται στο GP, έπρεπε η νέα διαδικασία να ονομάζεται αλλιώς για να ξεχωρίζει. Έτσι, δεν θα υπάρχει σύγχυση στους νέους κανονισμούς που θα γραφούν γι’ αυτήν την διαδικασία.

Διαβάστε επίσης: Bahrain Test D2: Ξανά ο Ricciardo ταχύτερος

Οι ομάδες έχουν σχεδόν συμφωνήσει με την πρόταση, την οποία θα συζητήσουν σε ένα meeting σήμερα το απόγευμα (Σάββατο, 13 Μαρτίου). Τις επόμενες μέρες θα γίνει και ψηφοφορία επί του θέματος.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως οι sprint αγώνες θα λάβουν μέρος σε τρία αγωνιστικά ΣΚ. Θα διοργανώνονται το Σάββατο και θα καθορίζουν το grid για το GP της Κυριακής. Πλέον μαθαίνουμε ότι θα δίνονται βαθμοί, ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους οδηγούς να παλεύουν για θέσεις. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να βαθμολογούνται οι 3 πρώτοι, με 3, 2 και 1 βαθμό αντίστοιχα. Υπάρχουν ωστόσο θέματα με τους υπάρχοντες κανονισμούς που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Αρχικά, πρέπει να οριστεί εκ νέου η διάθεση και η διαχείριση των ελαστικών κάθε οδηγού. Επίσης, πρέπει να ξεκαθαριστούν οι κανονισμοί του parc ferme.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με όλες τις τελευταίες εξελίξεις της F1.

Ο ισχύων κανονισμός απαγορεύει σχεδόν όλες τις αλλαγές στο setup μεταξύ κατατακτηρίων και αγώνα. Ωστόσο, στα ΣΚ με sprint αγώνα οι κατατακτήριες θα γίνονται Παρασκευή και θα ακολουθούνται από το FP2 το πρωί του Σαββάτου, προτού λάβει χώρα το sprint qualifying. Άρα, πρέπει να διευθετηθεί το πότε θα μπαίνει σε ισχύ το parc ferme.

Ψηφίστε το αγαπημένο σας μονοθέσιο της F1

Τέλος, συζητείται μια ενδιαφέρουσα αλλαγή για το DRS στους sprint αγώνες. Σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν κι άλλο οι προσπεράσεις, θα αλλάξει η απαιτούμενη διαφορά. Έτσι, αντί για το όριο του ενός δευτερολέπτου, στον sprint αγώνα το DRS θα ενεργοποιείται με διαφορά έως και δύο δευτερολέπτων από τον προπορευόμενο.

Μένει λοιπόν να δούμε την τελική μορφή της διαδικασίας και κατά πόσο αυτή θα προσφέρει στο θέαμα. O πρώτος αγώνας Sprint Qualifying στην F1 αναμένεται να διεξαχθεί στο Silverstone και το GP Μ. Βρετανίας.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Δείτε το GP Μπαχρέιν της Κατηγορίας Pro-Am για το Ελληνικό Πρωτάθλημα F1.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles