spot_img

Σαν σήμερα, 14 Δεκεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1919 γεννήθηκε ο Bob Drake. Ο Αμερικανός αγωνίστηκε μόνο σε ένα Grand Prix της F1 το 1960, στην πίστα του Riverside. Τελικά δεν βαθμολογήθηκε καθώς τερμάτισε στην 13η θέση, οδηγώντας μια Maserati 250F. Ο Drake ήταν ο τελευταίος που οδήγησε την 250F σε επίσημο αγώνα της F1, καθώς οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί κατέστησαν πλέον το διάσημο αυτό αυτοκίνητο αρκετά πεπαλαιωμένο. Εκτός από οδηγός αγώνων, ο Drake υπήρξε δύτης του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και εστιάτορας, ενώ έκανε πολλές επιδείξεις πιλοτάροντας αεροπλάνα. Έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 1990.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1947, ο επιχειρηματίας και οδηγός αγώνων Bill France Sr. οργάνωσε μια συγκέντρωση με άλλους συναθλητές και παράγοντες στο ξενοδοχείο Streamline, στην παραλία Daytona της Φλόριντα. Η συγκέντρωση αυτή κατέληξε στη δημιουργία της Εθνικής Ομοσπονδίας για τους αγώνες stock αυτοκινήτων (NASCAR), με το αντίστοιχο πρωτάθλημα να επισημοποιείται στις 21 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Από το 1953, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των Η.Π.Α. ξεκίνησαν να επενδύουν συνταρακτικά στα αγωνιστικά τμήματα του NASCAR, κατασκευάζοντας γρηγορότερα αυτοκίνητα με στόχο την αύξηση της δημοτικότητάς τους. Το 1957 ωστόσο, τα αυξανόμενα κόστη και οι αυστηροί κανονισμοί της διοργάνωσης αποθάρρυναν πολλές ομάδες από την περαιτέρω συμμετοχή τους, ξεκινώντας έτσι μια νέα εποχή για το άθλημα.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 13 Δεκεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1951 γεννήθηκε ο Joachim Moutinho. Ο Πορτογάλος υπήρξε μια σταθερή παρουσία στους τοπικούς αγώνες rally της πατρίδας του, λαμβάνοντας συμμετοχή στο Rally Πορτογαλίας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (WRC) για σχεδόν μια δεκαετία. Ωστόσο, το rally του 1986 έμελλε να είναι η τελευταία του εμφάνιση. Ο συμπατριώτης του, Joachim Santos, έχασε τον έλεγχο του Ford RS200 Group B και έπεσε σε μια μάζα πολλών θεατών, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας πάνω από 30. Η τραγωδία αυτή ανάγκασε όλες τις μεγάλες εργοστασιακές ομάδες να αποσυρθούν, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον φαινομενικά άγνωστο Moutinho να κατακτήσει τη μοναδική του νίκη στο WRC, πίσω από το τιμόνι ενός Renault 5 Turbo.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1966 γεννήθηκε ο Ιταλός άσσος των αυτοκινήτων τουρισμού, Fabrizio Giovanardi. Ο πρώην νικητής στη Formula 3 και Formula 3000 κατέκτησε τίτλους σε πολλά πρωταθλήματα αυτοκινήτων τουρισμού της Ισπανίας, Ιταλίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ευρώπης γενικά, ενώ είναι πολυνίκης στη σειρά Supertouring της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας καθώς και στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των αυτοκινήτων αυτών. Αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους μεγαλύτερους σπεσιαλίστες στην οδήγηση αγωνιστικών με κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1977 γεννήθηκε ο άσσος των αγώνων αντοχής, Romain Dumas. Ο Γάλλος κέρδισε στις 24 ώρες του Le Mans για πρώτη φορά το 2010, οδηγώντας ένα Audi R15 Plus μαζί με τους Timo Bernhard και Mike Rockenfeller. Η δεύτερη νίκη του στο Sarthe ήρθε το 2016 με την ομάδα της Porsche, ύστερα από μια αποκαρδιωτική ατυχία της Toyota στον τελευταίο γύρο του αγώνα. Χάρις στον θρίαμβο αυτόν και στη νίκη του στις 6 ώρες του Silverstone με τους Neel Jani και Marc Lieb, ο Dumas κατέκτησε τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αγώνων Αντοχής (WEC) για εκείνη τη χρονιά. Ο Γάλλος έχει επίσης αποτελέσει, εδώ και πολλά χρόνια, μια πολύ αξιόπιστη λύση οδηγού για την Porsche και στα αυτοκίνητα GT.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1979, ο Björn Waldegaard τερμάτισε δεύτερος στο Rally Ακτής Ελεφαντοστού και έγινε ο πρώτος επίσημος πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC). Ο Σουηδός, έχοντας σημειώσει νίκη στα Rally Ακρόπολις και Καναδά, καθώς επίσης και τέσσερις δεύτερες θέσεις, συγκέντρωσε αρκετούς βαθμούς για να γράψει ιστορία στη διοργάνωση.

Σαν σήμερα το 1993 γεννήθηκε ο Antonio Giovinazzi. Ο Ιταλός έκανε ένα απροσδόκητο ντεμπούτο στην F1 το 2017 με την Sauber, στη θέση του τραυματία Pascal Wehrlein. Μπορεί οι πρώτες του εμφανίσεις να επισκιάστηκαν από κάποια ατυχήματα, αλλά η ταχύτητά του τού εξασφάλισε θέση δοκιμαστή στη Sauber, την Haas αλλά και την Ferrari. Το 2019, η Sauber τον επανέφερε και ο Giovinazzi αποτέλεσε επίσημο οδηγό της πλέον μετονομασμένης Alfa Romeo μέχρι τα τέλη του 2021. Η νέα σεζόν του 2022 πρόκειται να τον βρει στην Formula E και στην ομάδα Dragon Penske Autosport.

Σαν σήμερα το 2007, η ομάδα της McLaren επισημοποίησε τον Heikki Kovalainen ως δεύτερο οδηγό της στην F1, ύστερα από την άκρως άδοξη αποχώρηση του Fernando Alonso. Παρά την εντυπωσιακή πρώτη χρονιά του στη Renault, ο Φινλανδός δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί τον πολλά υποσχόμενο Lewis Hamilton και άφησε τη McLaren μετά από μόλις δύο σεζόν.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles