spot_img

Σαν σήμερα, 25 Αυγούστου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1935, ο Rudolf Caracciola κέρδισε το GP Ελβετίας στην πίστα του Bremgarten με μια Mercedes-Benz W25/35, επικρατώντας του ομόσταυλου Luigi Fagioli και της Auto Union του Bernd Rosemeyer. To event στιγματίστηκε από το άσχημο ατύχημα του Hanns Geier, ο οποίος έχασε τον έλεγχο της W25 του στα ελεύθερα δοκιμαστικά και συγκρούστηκε με σχεδόν 240 km/h σε ένα μικρό οικοδόμημα, όπου οι διοργανωτές υπολόγιζαν τους χρόνους των γύρων και κατέγραφαν την κατάταξη. Δυστυχώς αποκόμισε τραυματισμούς που έβαλαν τέλος στην αγωνιστική του καριέρα.

Σαν σήμερα το 1956 γεννήθηκε ο αείμνηστος αστέρας των αγώνων rally, Henri Toivonen. Ο Φινλανδός, γιος του επιτυχημένου Pauli Toivonen, ξεκίνησε αρχικά την καριέρα του στους αγώνες αντοχής με μικρά σπορ αυτοκίνητα, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση και στα μονοθέσια μέσω εντυπωσιακών εμφανίσεων σε σποραδικούς αγώνες και τεστ της Formula 3, για λογαριασμό της ομάδας του Eddie Jordan. Τελικά επέλεξε τους αγώνες rally ως βασικό πεδίο δραστηριοποίησης και καθιερώθηκε στην παγκόσμια σκηνή του WRC το 1980 μέσω της Talbot, κερδίζοντας μάλιστα για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία σε ηλικία μόλις 24 χρονών. Έπειτα από μερικά ακόμη events στην Talbot και δύο σεζόν στην Opel, ο Toivonen υπέγραψε στην ανερχόμενη Lancia για το 1984 και έκτοτε εξελίχθηκε σε έναν εκ των ελάχιστων άσσων της μυθικής κατηγορίας Group B. Κατέκτησε άλλες δύο νίκες οδηγώντας το θηριώδες Delta S4, αλλά δυστυχώς σκοτώθηκε τραγικά στον Γύρο της Κορσικής το 1986, μαζί με τον συνοδηγό Sergio Cresto.

Σαν σήμερα το 1967, ο εμβληματικός Richard Petty αποδείχθηκε ασυναγώνιστος στην Savannah της Georgia και κατέκτησε τη νίκη στην μικρή, χωμάτινη και οβάλ πίστα της, όντας πρωτοπόρος από την pole position σε όλους τους 200 γύρους του αγώνα. Ο άσσος με το #43 κατέκτησε την 20η από τις 27 νίκες του στη σεζόν του NASCAR και άφησε πέντε γύρους πίσω τον Elmo Langley, με άλλον έναν γύρο πίσω τον τρίτο Tom Pistone.

Σαν σήμερα το 1985, ο Niki Lauda κέρδισε το Grand Prix Ολλανδίας οδηγώντας μια McLaren MP4/2B στην πίστα του Zandvoort. Γνωρίζοντας πως σίγουρα θα υστερήσει από τον ομόσταυλο Alain Prost στις κατατακτήριες δοκιμές, ο Αυστριακός επιστράτευσε όλη του την οδηγική ευφυΐα με την οποία έχει μείνει σήμερα γνωστός και επικεντρώθηκε στην ρύθμιση του μονοθεσίου αποκλειστικά για τον αγώνα. Εκκινώντας μόλις από την 10η θέση, ο Lauda ήταν ήδη 5ος μετά το πέρας του πρώτου γύρου και λίγο πριν τα μισά της διαδρομής αναρριχήθηκε στην πρωτοπορία. Οι τελευταίοι 12 γύροι τον είδαν να δίνει μια συγκλονιστική ρόδα-με-ρόδα μονομαχία με τον Prost, ο οποίος εν τέλει δεν μπόρεσε ποτέ να προσπεράσει τον πεισματάρη αλλά πανέξυπνο πρωταθλητή, τερματίζοντας δεύτερος για μόλις 0.232 δευτερόλεπτα. Ήταν η 25η και τελευταία νίκη του Lauda, καθώς ο Αυστριακός αποσύρθηκε οριστικά ως οδηγός στο τέλος της σεζόν.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα, επίσης το 1985, ο Timo Salonen κέρδισε μέσα στην πατρίδα του για το Rally Φινλανδίας (ή Rally Χιλίων Λιμνών), γράφοντας έτσι ιστορία ως ο πρώτος οδηγός στα χρονικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally (WRC) με τέσσερις συνεχόμενες νίκες σε μία σεζόν. Ο Φινλανδός είχε ήδη θριαμβεύσει στην Ελλάδα, τη Νέα Ζηλανδία και την Αργεντινή ενόψει του ένατου γύρου στα πάτρια εδάφη, οδηγώντας πάντα ένα Peugeot 205 T16 Group B με συνοδηγό τον Seppo Harjanne. Το επίτευγμα του «Ιπτάμενου Φινλανδού» έμελλε να ισοφαριστεί 20 ολόκληρα χρόνια αργότερα από τον Γάλλο άσσο Sébastien Loeb.

Σαν σήμερα το 1986 φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά ένας αγώνας για την Formula 3000 στο σιρκουί πόλης του Birmingham, στην καρδιά της βρετανικής πόλης. Το event, γνωστό επίσημα ως Birmingham Superprix, αποτέλεσε τον ένατο αγώνα της σεζόν και επηρεάστηκε από μια καταρρακτώδη βροχή, η οποία προκάλεσε ολοκληρωτικό χάος. Σχεδόν σε όλες τις στροφές υπήρξαν συγκρούσεις, με μεγαλύτερη αυτήν του Andrew Gilbert-Scott με το ακινητοποιημένο μονοθέσιο του Alain Ferté. Το σχετικό σημείο της πίστας μπλοκαρίστηκε σε όλο το πλάτος της, με τους αγωνοδίκες να διακόπτουν οριστικά τον αγώνα μετά από μόλις 24 γύρους και να απονέμονται μισοί βαθμοί. Η νίκη κατέληξε στην «πληγωμένη» Ralt RT20 του Luis Pérez-Sala, με δεύτερο τον ομόσταυλο Pierluigi Martini και τρίτο τον μικρό αδερφό του Alain Ferté, Michel.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1990, ο Ernie Irvan και η μικρή ομάδα Morgan-McClure Motorsports κατέγραψαν από κοινού την πρώτη τους νίκη στη μεγάλη κατηγορία του NASCAR, με πεδίο επιτυχίας τους την διάσημη οβάλ πίστα του Bristol. Οι τελευταίοι 50 γύροι του αγώνα εξελίχθηκαν σε ένα κυνηγητό μεταξύ του Irvan και του Rusty Wallace, με τον πρώτο να διατηρεί αδιάκοπα την πρωτοπορία του από τον γύρο 411 και να επικρατεί για 0.21 δευτερόλεπτα.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 24 Αυγούστου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1991, ο θρυλικός Michael Schumacher έκανε το ντεμπούτο του στην F1, αντικαθιστώντας τον φυλακισμένο Bertrand Gachot στη νεοφώτιστη ομάδα της Jordan για το GP Βελγίου. Ο νεαρός Γερμανός συγκέντρωσε πάνω του όλη την προσοχή όταν κατετάγη 7ος στις κατατακτήριες δοκιμές, αλλά ο αγώνας του ολοκληρώθηκε άδοξα μετά από ελάχιστες στροφές λόγω προβλήματος στον συμπλέκτη. Η απήχησή του μοιραία επισκίασε την εξαιρετική επίδοση του ομόσταυλου Andrea de Cesaris. Ο πεπειραμένος Ιταλός, ανέκαθεν επιδέξιος στο Spa-Francorchamps, εκκίνησε 11ος και μέχρι το τελευταίο τρίτο του αγώνα βρισκόταν στη δεύτερη θέση. Μάλιστα απειλούσε σοβαρά τον Ayrton Senna για τη νίκη, με τον Βραζιλιάνο να καθυστερείται από ένα κακό pit stop και προβλήματα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Τελικά, ο de Cesaris εγκατέλειψε αποκαρδιωτικά λόγω αστοχίας κινητήρα με μόλις τρεις γύρους να απομένουν, αφήνοντας τον Senna να επικρατήσει του ομόσταυλου στη McLaren Gerhard Berger. Το βάθρο έκλεισε ο Nelson Piquet της Benetton.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1996, ένα μεγάλο ατύχημα του Jos Verstappen στον 11ο γύρο καθόρισε την τελική έκβαση του GP Βελγίου, με το αυτοκίνητο ασφαλείας να κάνει την εμφάνισή του και να εξαναγκάζει πολλούς οδηγούς σε αλλαγή ελαστικών. Ο πρωτάρης και poleman Jacques Villeneuve δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα στο κάλεσμα της Williams προς τα pits και παρέμεινε περισσότερο στην πίστα, χάνοντας έτσι την πρωτοπορία από τον Michael Schumacher με ένα εύκολο undercut. Ο Γερμανός της Ferrari δεν απειλήθηκε και πήρε πρώτος την καρό σημαία όντας 5,6 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Καναδό, ενώ το βάθρο έκλεισε από τον Mika Häkkinen της McLaren.

Σαν σήμερα το 2001, ο Ken Tyrrell άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών. Η ομάδα του Βρετανού έδωσε το παρόν στην F1 για σχεδόν τρεις δεκαετίες, ξεκινώντας από το 1970 και ολοκληρώνοντας την πορεία της το 1998 όταν εξαγοράστηκε από την British American Racing. Μέσα σε αυτά τα χρόνια υπήρξαν σπουδαίοι οδηγοί που μας συστήθηκαν μέσω αυτής της ομάδας όπως οι François Cevert, Stefan Bellof και Jean Alesi. Τα μονοθέσια που αξιοποιούσε ο Tyrrell στην ομάδα του γνώρισαν πολλές δόξες κυρίως στα χέρια του Jackie Stewart, με τον Σκωτσέζο να στέφεται παγκόσμιος πρωταθλητής το 1969, 1971 και 1973. Με την πάροδο των χρόνων, η Tyrrell μετεξελίχθηκε στη Honda και την περιβόητη Brawn GP, με την τελευταία να εξαγοράζεται με τη σειρά της το 2010 από την Mercedes-AMG. Η φαινομενικά ανίκητη τωρινή ομάδα της F1 έχει τις ρίζες της στο ταπεινό αγωνιστικό τμήμα που διηύθυνε ο Ken Tyrrell.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 2002, το GP Τσεχίας του ανανεωμένου MotoGP ανέδειξε ως νικητή τον Max Biaggi, ο οποίος μάλιστα κέρδισε στην πίστα του Brno για έβδομη φορά στην καριέρα του και σημείωσε την πρώτη νίκη της τετράχρονης Yamaha M1 στη μεγάλη κατηγορία. Ο Ιταλός αποτέλεσε τον βασικότερο πρωταγωνιστή όλου του αγώνα, μαζί με τον αείμνηστο Ιάπωνα Daijiro Kato και τον Valentino Rossi. Η τριάδα αυτή αποκόπηκε με τρεις γύρους να απομένουν, καθώς ο «Γιατρός» χρειάστηκε να μπει στα pits λόγω τεχνικών προβλημάτων στο πίσω μέρος της Honda RC211V και να εγκαταλείψει. Ο Biaggi πήρε εύκολα την καρό σημαία, με τον Kato να σημειώνει το δεύτερο –και τελευταίο δυστυχώς– βάθρο του στο MotoGP, με τρίτο τον συμπατριώτη Tohru Ukawa.

Σαν σήμερα, επίσης το 2002, ο Sébastien Loeb κατέγραψε την πρώτη από τις 79 νίκες του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC), επικρατώντας του ανταγωνισμού στο παρθενικό Rally Γερμανίας με ένα Citroën Xsara. Ο Γάλλος, με πιστό συνοδηγό τον Daniel Elena, ξεπέρασε στο πλήρως ασφάλτινο event το Peugeot 206 των Richard Burns και Robert Reid με διαφορά 14 δευτερολέπτων. Μάλιστα, έμελλε να διατηρηθεί αήττητος στη Γερμανία για τα επόμενα 7 χρόνια.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 2006, ο Sebastian Vettel έκανε την παρθενική του εμφάνιση σε επίσημο αγωνιστικό τριήμερο ενός Grand Prix της F1, οδηγώντας για την BMW-Sauber στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών του GP Τουρκίας. Έτσι, έγινε ο νεότερος τότε οδηγός στην ιστορία του πρωταθλήματος, σε ηλικία 19 ετών και 53 ημερών. Μάλιστα ξεπέρασε το όριο ταχύτητας στο pit lane, μόλις 6 δευτερόλεπτα μετά την έξοδό του από το γκαράζ – στατιστικά η μικρότερη χρονική διάρκεια που χρειάστηκε να περάσει ώστε να τιμωρηθεί οδηγός με ποινή. Μικρή σημασία είχε το λάθος αυτό, με τον Vettel να εντυπωσιάζει μέσα στην ημέρα όντας ταχύτερος όλων στην δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών.

Σαν σήμερα το 2013, το δεύτερο μισό της σεζόν στην F1 ξεκίνησε με το GP Βελγίου στο Spa-Francorchamps, με τον Sebastian Vettel να προσπερνά άμεσα τον poleman Lewis Hamilton στην ευθεία Kemmel και έκτοτε να εξαφανίζεται στον ορίζοντα. Ο Γερμανός πολυπρωταθλητής της Red Bull ξεπέρασε τον Fernando Alonso της Ferrari για σχεδόν 17 δευτερόλεπτα, με τον Hamilton απλώς να τους πλαισιώνει στο βάθρο. Αυτή έμελλε να αποδειχθεί η πρώτη από τις 9 συνεχόμενες νίκες του Vettel έως το τέλος της σεζόν, οδηγώντας τον σταδιακά σε έναν επιβλητικό τέταρτο παγκόσμιο τίτλο.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα, επίσης το 2013, ο Marc Márquez συνέχισε να γράφει ιστορία στην παρθενική του χρονιά στο MotoGP, κερδίζοντας στο Brno της Τσεχίας ώστε να γίνει ο πρώτος rookie με 5 νίκες σε μία σεζόν. Στην προκειμένη περίπτωση, ο νεαρός Ισπανός της Repsol Honda επικράτησε σε μια μεγάλη μονομαχία με τον ομόσταυλο Dani Pedrosa και την εργοστασιακή Yamaha του Jorge Lorenzo. Επέδειξε επιθετική, αμυντική αλλά και υπομονετική οδήγηση, ανταλλάσσοντας θέσεις κυρίως με τον πρωταθλητή της προηγούμενης χρονιάς μέχρι που τέθηκε οριστικά επικεφαλής στην στροφή 3, στον 19ο από τους 22 γύρους. Ο Pedrosa υποσκέλισε με την σειρά του τον Lorenzo αλλά παρέμεινε στη δεύτερη θέση για 0.313 δευτερόλεπτα. Ο Βρετανός Cal Crutchlow είχε εκκινήσει από την δεύτερη pole position της καριέρας του με την δορυφορική Yamaha Tech 3, αλλά έπεσε στον 8ο γύρο και δεν κατάφερε να βαθμολογηθεί.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2019, η πίστα του Silverstone και το GP Μεγάλης Βρετανίας του MotoGP προσέφεραν ένα από τα πιο κλειστά και επικά photo finishes στα χρονικά των Grand Prix μοτοσικλετών, με πρωταγωνιστές τους Ισπανούς Álex Rins και Marc Márquez. Ο νεαρός άσσος της Suzuki καταδίωκε μανιωδώς τον θρύλο της Repsol Honda για μεγάλο διάστημα, βγαίνοντας εξαιρετικά από την τελευταία στροφή Woodcote ώστε να βρεθεί στο πλάι του. Τελικά είχε αρκετή φορά ώστε να κατακτήσει τη δεύτερη νίκη της καριέρας του, με διαφορά μόλις 0.013 δευτερόλεπτα. Μόλις τρία Grand Prix της μεγάλης κατηγορίας μοτοσικλετών προσέφεραν μικρότερη διαφορά στον τερματισμό και είναι τα ακόλουθα:

GP Ολλανδίας 1975, Assen, Barry Sheene & Giacomo Agostini – 0.000 δευτερόλεπτα
GP Τσεχίας 1996, Brno, Àlex Crivillé & Mick Doohan – 0.002 δευτερόλεπτα
GP Πορτογαλίας 2006, Estoril, Toni Elías & Valentino Rossi – 0.002 δευτερόλεπτα

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles