spot_img

Σαν σήμερα, 9 Μαρτίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1937 γεννήθηκε ο Brian Redman, ένας από τους καλύτερους πολυπράγμονες οδηγούς αγώνων του motorsport. Ο Βρετανός έχει μείνει στην ιστορία κυρίως για τα κατορθώματά του στα σπορ αυτοκίνητα, κερδίζοντας πολλούς μεγάλους αγώνες αντοχής με την Ferrari, τη Ford και την Porsche. Συγκεκριμένα, μεταξύ των νικών αυτών περιλαμβάνονται οι θρίαμβοί του στις 24 ώρες της Daytona, τις 12 ώρες του Sebring, τα 1000 χιλιόμετρα του Spa-Francorchamps και το Targa Florio. Ωστόσο, ο Redman αγωνίστηκε και σε 12 Grand Prix της Formula 1, στο διάστημα 1968-1974. Υπήρξε αρκετά αξιοπρεπής, καταγράφοντας ελάχιστες παρουσίες στους βαθμούς, καθώς και μια τρίτη θέση στο GP Ισπανίας του 1968. Παρά την αποχώρηση από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, οι επιτυχίες του Redman τελικά επεκτάθηκαν και στους αγώνες μονοθεσίων, με τρεις συνεχόμενους τίτλους στη Formula 5000 των Η.Π.Α.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 8 Μαρτίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1950 γεννήθηκε ο Danny Sullivan, ένα από τα αρκετά μεγάλα ονόματα του παλιού πρωταθλήματος IndyCar. Ο Αμερικανός εστίασε κυρίως στους αγώνες formula της χώρας του και κατέγραψε μια πολυετή παρουσία στο πρωτάθλημα CART, κερδίζοντας τον τίτλο του 1988 και συνολικά 17 αγώνες. Ανάμεσα σε αυτές τις νίκες ξεχωρίζει ιδιαιτέρως εκείνη για το Indianapolis 500 του 1985, όπου ο Sullivan ανέκαμψε θριαμβευτικά από ένα τετακέ και επικράτησε έναντι του Mario Andretti, δημιουργώντας μία από τις πιο εμβληματικές σκηνές στην ιστορία του θεσμού. Το 1983 είχε αφήσει προσωρινά τις Η.Π.Α. για αγωνιστεί με την Tyrrell στη Formula 1. Τελικά τερμάτισε μόλις μία φορά στους βαθμούς με μια 5η θέση στο Μονακό και την επόμενη χρονιά επέστρεψε οριστικά στο CART, ολοκληρώνοντας την καριέρα του το 1995.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1955 γεννήθηκε ο Teo Fabi. Ο Ιταλός έχτισε φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της μεγάλης του προσαρμοστικότητας σε διαφορετικά είδη αυτοκινήτων. Έκανε ντεμπούτο στη Formula 1 το 1982 με την αδύναμη Toleman και δεν εντυπωσίασε, ενώ το 1983 μεταφέρθηκε στις Η.Π.Α. και έκανε αίσθηση στο CART, χάνοντας οριακά τον τίτλο από τον θρυλικό Al Unser Sr. Το 1984 συμμετείχε παράλληλα στη Formula 1 και το CART, με τον μικρό του αδερφό, Corrado Fabi, να τον αντικαθιστά στα Grand Prix που συνέπιπταν με υποχρεώσεις του στις Η.Π.Α. Για τις επόμενες τρεις χρονιές επικεντρώθηκε στη Formula 1, φτάνοντας πολύ κοντά στη νίκη στο GP Αυστρίας του 1986. Από το 1988 έως και το 1996, ο Fabi συνέχισε την καριέρα του στο CART, δοκιμάζοντας επιτυχημένα την τύχη του και στους αγώνες αντοχής με Group C πρωτότυπα της Jaguar, της Toyota και της Peugeot.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα, επίσης το 1955, γεννήθηκε ο Franco Uncini. Ο Ιταλός προβιβάστηκε στη μεγάλη κατηγορία 500cc του παλιού MotoGP το 1979, δίνοντας το παρόν με μια δική του Suzuki RG500. Αποδείχθηκε ικανότατος ως ιδιώτης αναβάτης αλλά το 1981 επηρεάστηκε από ατυχήματα, αφήνοντας μετέωρο το μέλλον του. Σύντομα όμως, μετά την αποχώρηση του τότε πρωταθλητή Marco Lucchinelli για τη Honda, ο Uncini βρέθηκε στην εργοστασιακή ομάδα της Suzuki και του Roberto Gallina. Οδηγώντας για πρώτη φορά μία πραγματικά ανταγωνιστική μοτοσικλέτα, κατέκτησε τον τίτλο του 1982 με 5 νίκες σε 8 αγώνες. Ήταν ο τελευταίος Ιταλός πρωταθλητής, μέχρι την στέψη του Valentino Rossi το 2001. Δυστυχώς η καριέρα του ουσιαστικά τελείωσε στο GP Ολλανδίας του 1983, όταν είχε πτώση και χτυπήθηκε στο κεφάλι από την μοτοσικλέτα του Wayne Gardner. Έπεσε σε κώμα αλλά ανέκαμψε γρήγορα, κρεμώντας το κράνος του το 1985. Σήμερα είναι επικεφαλής της FIM στον τομέα της ασφάλειας στις πίστες.

Σαν σήμερα το 1985 γεννήθηκε ο Pastor Maldonado, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες περιπτώσεις οδηγών της σύγχρονης Formula 1. Παρά τις πολλαπλές αξιόλογες εμφανίσεις του στις μικρές κατηγορίες formula, ο οδηγός από τη Βενεζουέλα υπήρξε ανέκαθεν γνωστός για την επιθετική και άγαρμπη οδηγική του προσέγγιση, προκαλώντας ουκ ολίγα ατυχήματα στην καριέρα του. Ωστόσο, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στη Formula 1, κατακτώντας μια ιστορική νίκη με την Williams στο GP Ισπανίας του 2012. Οι επόμενες σεζόν βρήκαν τον Maldonado σε μια πτωτική πορεία, αγωνιστικά και οδηγικά, με τα μέτρια αποτελέσματα στη Lotus να τον θέτουν εκτός Formula 1 στα τέλη του 2015. Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης και κάποιες δοκιμές εξέλιξης για τα νέα ελαστικά της Pirelli, ο Maldonando μεταπήδησε στους αγώνες αντοχής. Εκπροσώπησε επάξια την ομάδα της DragonSpeed στην κατηγορία LMP2, σε πασίγνωστα πρωταθλήματα όπως το WEC και το IMSA.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1997, η McLaren έσπασε ένα μακροχρόνιο σερί χωρίς νίκη στη Formula 1, επικρατώντας στο GP Αυστραλίας δια χειρός David Coulthard. Συγκεκριμένα, ήταν η πρώτη της νίκη μετά το 1993 και η πρώτη για κινητήρα Mercedes μετά τα 1950s. Το βάθρο ολοκληρώθηκε από τους Michael Schumacher και Mika Häkkinen, ενώ ο poleman Jacques Villeneuve συγκρούστηκε με τον Eddie Irvine στην πρώτη στροφή και εγκατέλειψε. Ο Olivier Panis τερμάτισε 5ος με τη νεοφερμένη ομάδα του Alain Prost, ενώ ο Nicola Larini της Sauber ολοκλήρωσε 6ος για τον τελευταίο του βαθμό στη Formula 1.

Σαν σήμερα το 2003, ακριβώς έξι χρόνια μετά, ο David Coulthard κέρδισε ξανά στην Αυστραλία με την McLaren. Αυτή έμελλε να είναι η 13η και τελευταία του νίκη στη Formula 1. Ο αγώνας ήταν ανατρεπτικός, με τον Juan Pablo Montoya να τερματίζει δεύτερος ύστερα από ένα τετακέ στους τελευταίους γύρους. Ο Kimi Räikkönen αρκέστηκε στην τρίτη θέση, ύστερα από μια ποινή διέλευσης από τα pits λόγω υπέρβασης ορίου ταχύτητας. Ο Michael Schumacher τερμάτισε μόλις τέταρτος και σηματοδότησε το πρώτο Grand Prix που δεν είχε οδηγό της Ferrari στο βάθρο, μετά το 1999.

Σαν σήμερα το 2008 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στην ιστορία του MotoGP, με τη σεζόν να ξεκινά στο Κατάρ και την πίστα του Lusail. Το τριήμερο ήταν ήδη εντυπωσιακό από την πρώτη μέρα δοκιμών, με την παράσταση να κλέβουν οι πρωτοεμφανιζόμενοι Jorge Lorenzo και James Toseland της Yamaha. Ο Ισπανός πρωταθλητής στα 250cc κατέκτησε την pole position, με τον Βρετανό πρωταθλητή των Superbikes να εκκινεί από τη δεύτερη θέση. Τελικά, νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο Casey Stoner, με τον Lorenzo δεύτερο και τον Dani Pedrosa τρίτο, ενώ ο Toseland τερμάτισε σε μια αξιοπρεπέστατη 6η θέση.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles